Niška mlekara otvorila novi pogon za proizvodnju sireva

Bez autora
Dec 05 2012

Niška mlekara otvorila je novi pogon za proizvodnju sireva u Svrljigu, kapaciteta 1.300 tona godišnje. U novi pogon je uloženo 600.000 evra. U svrljiškom pogonu može dnevno da se preradi 30.000 litara mleka čime je Niška mlekara dostigla, sa pogonom u Nišu, kapacitet od 150.000 litara mleka dnevno. Dnevno Niška mlekara prerađuje 80.000 litara mleka u niškom i svrljiškom pogonu, što je svrstava na četvrto mesto u Srbiji. Ova mlekara ostvarila je ove godine dve milijarde poslovnog prihoda i 130 miliona dinara poslovne dobiti, a plan je da u 2013. mlekara ostvari 2,5 milijardi poslovnih prihoda i oko 160 miliona dinara poslovne dobiti. Vrednost investicija ove godine premašuje milion evra, a plan za narednu godinu je oko 800.000 evra. Investicije će biti usmerene na proširenje sirovinske baze, na obuku stočara i farmera i na energetski sektor u cilju energetske efikasnosti i ekološki prihvatljivih sistema.

Niška mlekara otvorila novi pogon za proizvodnju sirevaNiška mlekara otvorila je novi pogon za proizvodnju sireva u Svrljigu, kapaciteta 1.300 tona godišnje. U novi pogon je uloženo 600.000 evra.

Predsednik Nadzornog odbora i suvlasnik te mlekare Damir Mančić je istakao da u svrljiškom pogonu može dnevno da se preradi 30.000 litara mleka čime je Niška mlekara dostigla, sa pogonom u Nišu, kapacitet od 150.000 litara mleka dnevno. Dnevno Niška mlekara prerađuje 80.000 litara mleka u niškom i svrljiškom pogonu, što je svrstava na četvrto mesto u Srbiji, dodao je Mančić.

Prema njegovim rečima, ova mlekara ostvarila je ove godine dve milijarde poslovnog prihoda i 130 miliona dinara poslovne dobiti, a plan je da u 2013. mlekara ostvari 2,5 milijardi poslovnih prihoda i oko 160 miliona dinara poslovne dobiti.

Vrednost investicija ove godine premašuje milion evra, a plan za narednu godinu je oko 800.000 evra. Investicije će biti usmerene na proširenje sirovinske baze, na obuku stočara i farmera i na energetski sektor u cilju energetske efikasnosti i ekološki prihvatljivih sistema, naveo je Mančić.

Direktor Niške mlekare Zvezdan Gavrilović rekao je da je mlekara pre pet godina otkupljivala 12 miliona litara mleka godišnje, prošle 25 miliona, ove 30 miliona, a plan za narednu godinu je 36 miliona litara mleka godišnje. Pre pet godina mlekara je zapošljavala 107 radnika, danas 232 i njihove prosečne plate sada iznose 33.000 dinara neto, dok je prosek prošle godine bio 28.000 dinara. Mlekara sarađuje sa oko 3.000 kooperanata i tačno se u dan zna kada je isplata za otkup mleka, napomenuo je Gavrilović.

Otkupna cena mleka kreće se od 30 do 40 dinara, a proizvođači iz Svrljiga na tu cenu dobijaju premiju iz opštinskog budzeta i to: za ovčje i kozje mleko 10 dinara za litar i 7,5 dinara za kravlje mleko, naveli su Gavrilović i predsednik svrljiške opštine Milija Miletić.

Kako prenosi Tanjug, u pogonu u Svrljigu zaposleno je 54 radnika i to je za Svrljig kao nerazvijenu opštinu značajan broj. Svrljiški pogon pripadao je i ranije Niškoj mlekari, ali je radio samo u periodu od 1990. do 1994. Pogon je renoviran i instalirana je nova opreme, a subvencije za otvaranje svrljiškog pogona dobijene su i od SIEPA-e.

Niška mlekara osnovana je 1957. godine sredstvima UNICEF-a kao mala gradska mlekara. Većinski vlasnici Niške mlekare od 2007. su “Kruna komerc” i “Profiko”, a kasnije u većinski sastav ulazi i dobavljač mleka “Pogled” Rosica.

Niška mlekara proizvodi i posluje po evropskim standardima ISI 9001, Hasap i IFS, a priprema se i za trenutak ulaska na naše tržiše gotovih proizvoda iz zemalja EU kako bi mogla i dalje da svojim asotimanom bude konkurentna.

Asortiman proizvoda čine meki, polutvrdi, tvrdi i topljeni sirevi, maslac, sirni namazi, kiselo-mlečni proizvodi, sterilizovano, čokoladno i pasterizovano mleko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik